VBScript Öğreniyoruz (Temel Yazım Kuralları)

VBScript yani Visual Basic Script. Ama biz kısaltılmış olan adını yani VBScript adını kullanıyoruz. Visual Basic dilini biliyor iseniz, VBScript dilini biliyorsunuz sayılır.
Daha önce de ASP sayfalarımızda VBScript dilini kullanabileceğimizi söylemiştim. Bu yüzden şimdi VBScript öğrenmeye başlıyoruz.
İstemci tarafında çalışan sayfalar da Netscape VBScript dilini anlamaz. Ama bizim sayfalarımız Server’ da çalışacağı için bu sorun olmayacak. Sadece bir kaç VBScript komutu ile mükemmel ASP sayfaları hazırlayabiliriz.
ASP sayfalarımızdaki script dillerini, gerek VBScript, gerek diğer script dillerini sayfa içindeki HTML kodlarından ayırmamız gerekir. ASP.DLL’ ye “ASP.DLL kardeş, Script dilimiz şurada başlıyor, şurada bitiyor” dememiz gerekir. Bunun için şimdi öğreneceğimiz script dili VBScript’ in kodlarını <% %> işaretleri arasına alırız. Kardeşimiz ASP.DLL (kardeşimizden daha çok söz ettik ondan) bu işaretler ” <% %> ” arasındaki komutları yazmak yerine yapar. HTML’ deki “< >” klasik unsurlar aynen sayfaya yazılır, ama <% ve %> işaretine gelince çok sevgili ASP.DLL’ miz durur ve bir düşünür. <% ve %> işaretlerinin arasındaki her şey “Language” ile belirlediğimiz scriptin yorumlayıcısına gönderilir (Aralarında sürekli paslaşır bunlar). <% ve %> işaretlerine sınırlayıcı denir. Sınırlayıcının içinde bir ya da bir çok satır kod bulunabilir.
ASP ve VBScript komutlarımızın arasında “Yorum Satırımız” olmalıdır. Bu neden gereklidir? Yorum satırını bir kodu ne için nerede kullandığımızı belirtmek için kullanırız. Böylece kodlarımızı başka biri devam ettirmek istediğinde nerede ne yaptığımızı açıkça görmüş olur. Ya da uzun süre çalışmadığımız ASP sayfamızda unuttuğumuz yerler olabilir. Bunlara hatırlatma satırı da denir. Yorum satırının başına ( ‘ ) tek tırnak işareti koyarız. Böylece serverın yorumlayıcısı bu tek tırnağı gördüğünde, görmemezlikten gelir. Sanki hiç tanışmıyorlarmış gibi! Şimdi VBScript ile bu teknikleri kullanarak bir sayfa yazalım. Hem de VBScript’ te biraz daha yakınlaşalım:
Devamı için:

Önceki İçerikAJAX NEDİR ?
Sonraki İçerikWebbug Çalışma Mantığı
PAYLAŞ
CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.