Piri reis kimdir, Piri Reisin Dünya Haritası

Büyük Türk denizcisi ve amirali ve coğrafya bilgini olan Piri Reis’ in 1513 yılında çizdiği dünya haritasıyla ilgili tartışmalar halen bitmiş değil. Günümüzde dünya haritaları uydu fotografları yardımıyla yapılırken bu teknolojiye sahip olmayan Piri Reis’ in söz konusu haritayı nasıl çizdiği halen gizemini koruyor. Bilim adamları, bu haritanın ne şekilde çizildiğine dair bir hüküm veremezken, Piri
Reis’ in bu teknolojiyi nereden aldığı büyük bir merak konusu.
Haritadaki bazı detaylar ilgisini çekiyor. . Piri Reis ’in çizdiği haritanın bazı özellikleri ; *Uzaydan çekilen uydu fotograflarıyla karşılaştırıldığında Afrika’nın doğruluğu anlaşılıyor.
*Çağlar boyunca buzlarla kaplı olan Antartika Dağları’nın haritada doğru bir şekilde gösterilmesi haritanın harika yönlerinden birisidir. Çünkü bu dağların varlığı ancak 1952 yılında ses yansıtıcı aletlerle keşfedilmiştir.
 
*Uydu fotograflarında Grönland’ın bir adadan değil, üç ayrı adadan meydana geldiği görülür. Piri Reis de haritasında Grönland’ı üç ayrı ada olarak göstermiştir.
Gerek haritanın özellikleri gerekse Kitab-ı Bahriye’deki su dizeler küçük araştırmacıda gerekli olan azmi ve isteği doğurur. Haritanın çizilmesine dair yaygın olan iki görüş vardır;gemiyle dolaşarak yada uzaydan çizilmesi. Haritanın ortasında “Rüzgar Gülü” diye nitelendirilen dairesel bir sekil bulunmaktadır. Bu Rüzgar Gülü”nün içinde de içi çizgili , içi çizgisiz, ve siyah üçgen bulunmaktadır. Ayrıca iki siyah üçgen arasında 7 tane çizgili ve çizgisiz üçgen vardır. Çizgili ve çizgisiz üçgen sayıları çarpıldığında . çıkar. iki siyah üçgen arasındaki çizgili ve çizgisiz üçgen sayısı 7 burada kullanırsak 224,7 yi buluruz ki bu da bize Venüs gezegeninin NASA tarafından hesaplanmış dolanma ve dönme süresi olan 224,7 günü verir. Ringer Gölü üzerinde daha bunun gibi bir dizi matematiksel işlemler yapıldığında Venüs gezegenine ait astronomik değerler bulunmaktadır.
 
1- ilk bakışta kırmızının çeşitli tonlarında vakamı diye adlandırılan uçsuz bucaksız dağ sıraları oldukça zengin maden cevherleriyle dopdolu…..ipek ve yün yüklü gemiler kıyıda seyretmekte ..
2- Bu ülkenin insanlarının hepsi çıplak veya yari çıplak bir vaziyette yaşıyorlar.
3- Burası Antillia’nın bir vilayeti gibi ve buralar günesin battığı topraklar.
İnsanların söylediklerine göre burada 4 ayrı renkte papağan yasamakta (beyaz,kırmızı,yeşil, ve
siyah) Yerli halk bu papağanların etlerini yemekte ve tüylerinden kafalarına çeşit çeşit başlıklar
yapmakta. Burada ilginç bir taş var kutsal bir taş olmalı bizim Hacer-ül Esved taşı gibi siyah
kutsal saydıkları bir taş.
NOT: Piri Reis yazdığı Kitab-i Bahriye ’sinde Akidenizde esir aldığı bazı gemilerden elde ettiği
ganimetler arasında buradakine benzer tüyden başlıklar ve kutsal siyah taslara rastladıklarını
belirtiyor.
4- Bu harita Gelibolu’da Kemal Reis adıyla bilinen Piri İbni Hacı Mehmet tarafından
çizilmiştir.(Hicri; Muharrem 919) , ( 9 Mart – 7 Nisan 1513)
5- Bu kısıda ise kıyıların ve adalar dan bahsediyor;
Bu sahiller Antilya kıyıları olarak adlandırılır. Hicri 896 yılında keşfedilmiştir. Fakat
buraların Cenovalı Kolomb adlı bir Hiristiyan tarafından yazılan bir kitapta benzer özelliklerden
bahsettiği kıyıların ve adaların zengin madenler ve değerli taşlarla dolu topraklar olduğunu Bati Atlantik, Dünyanın batisi diye adlandırıldığı belirtilmiş.
Sözü edilen kitapta Kolomb Cenovalılara demiş ki :
‘’Bana 2 gemi verin gidip dünyanın batisini keşfedeyim’’. Bunu duyanlar ‘’Sen delirdin mi ,bu denizin bati ucunu bulabileceğini mi sanıyorsun? Bu denizin sonu puslu ve bilinmez derin bir karanlık oraya gidip yok olmak mi istiyorsun ?” Bu söylenenlerden Kolomb Cenovalılardan bir destek gelmeyeceğini anlayınca gidip tüm hikayeyi detaylarıyla İspanya Kralına anlattı. Ancak oradan da aldığı tepki Cenovalılardan farksızdı.
Fakat Kral yinede yardım edeceğini söyledi. Sonuçta Kolomb Cenovalılardan uzunca bir mühlet istedi İspanya Kralıda ona çok iyi donatılmış 2 gemi vererek Kolomb’a ‘’ Sana çok iyi 2 gemimi veriyorum git ve dediklerini ispatla bana eğer başarırsan seni İspanya Krallığının Deniz Filosuna Amiral yapacağım.
Piri Reisin İspanyol bir kölesi vardı. Colomba ile oralara 3 defa gittiğini birincisinde
Cebelitarik boğazından çıkıp binlerce mil hiçbir sapma yapmadan dümdüz batıya yol aldıklarını denizin son derece sakin ve havanın rüzgarsız olduğu bir yerde bir adaya rastladıklarını . Burada pusulaların kuzey diye gösterdiği yönde o bildikleri kutup yıldızının görünmediği ve yıldızların bile dizilisinin farklı olduğunu. Bu adanın yakınına demir atmışlar ve bir süre sonra ada da yasayan yari çıplak insanlar gelmişler onlara balık kemiklerinden yaptıkları oklarıyla saldırmışlar ve adada ilerlemelerine izin vermemişler. Bunun üzerine onlarda koşarak adanın diğer tarafına kadar gitmişler ve orada bir filikaya rastlamışlar. Hemen içine binip kıyıdan tekrar uzaklaşmışlar.
İlerlerken botun içine baktıklarında içinde insan kemikleri ve artıkları olduğunu görmüşler ve
anlaşılan o ki buradaki adalarda yaşayan bu insanlar birbirlerine saldırarak yakaladığı insanları yiyorlar. Filikayla diğer adaya kadar ilerlediler burada en çok büyük yılanlara rastlamışlar bu adanın yakınlarında 17 gün kadar kadar kalmışlar ve bunlardan bir zarar gelmeyeceğini anlayan ada halkı onlara balık yakalayıp küçük filikalarıyla getirip ikram etmişler İspanyollarda onlara cam eşya ve renkli tespih taneleri hediye etmişler.
Hediye edilen cam eşya ve boncuklar yerliler için çok değerliydi ve İspanyolları0 memnun
etmek için daha fazla misafirperver davrandılar. Bir gün terli bir kadının kolunda bir sürü altın takı gördüler ve bundan sonra altınlarla boncukları değiştirmeye başladılar. İspanyolları verdikleri her boncuğa bir sürü altın verdiler.
Anlaşılan çevredeki dağlar altın deposu gibiydi. Bir gün birinin kolunda inciler gördüler.
Bunun üzerine yerlilere daha fazla boncuk vererek incilerin yerlerini göstermelerini istediler.
İncileri kıyıda birkaç kulaç derinliklerden çıkarıyorlardı. Bunlardan başka İspanyol kralına
götürmek için değerli keresteler alıp gemilere yüklediler.
Bütün bunlardan sonra Kolomb dedi ki: ”Biz dillerini bile bilmediğimiz bu insanlara
ticareti,okuma-yazmayı ve din ögretmeliyiz. Bu insanlar çıplak ve adeta hayvanlar gibi yaşam
sürüyorlar.” Böylece bir süre sonra İspanya kralının gönderdiği papazlar ve diğer eğiticilerle
eğitildiler. Hayatta yeni dinlerine oldukça çabuk uyum sağladılar. Çevredeki irili ufaklı ada ve
adacıklar da Kolomb tarafından isimlendirilerek haritaları çizildi. Kolamb ayni zamanda iyi bir
gökbilimci idi. Ben kemal Reis bu adaları da kolombun bu yaptığı çalışmalardan yararlanarak
haritama ekledim.
Yukarıda haritamı çizim safalarını anlattığım bu haritanın bir benzeri daha yoktur. Bu tarzda çizilen dünya üzerinde 20 kadar harita var. Haritamı Arap, Çinli ,Hintli ve Alman kartografların çizdikleri bu haritalarla da karşılaştırarak yorumladım. Bu yüzden harita bu yüzyılın en güvenilir haritasıdır. Haritamın gösterdiği ülkelerin denizcileri de haritama bakarak ve kendi görüşlerini kullanarak ülkelerinin ve yakın çevrelerinin haritalarını çizerse böylece ortaya çok objektif bir dünya haritası çıkacaktır.
7- Burada Portekize göre gündüzler 2 saat daha kısa ancak gündüz hava son derece sıcak ve güneşli geceleri ise hava serin ve nemli.
8- Dönüş yolunda portekiz gemileri zaman zaman kıyı dan seyretmelerine rağmen sert ve
karadan esen ters rüzgarlarla karşılaştılar. Bu rüzgarlar güneye inildikçe daha da sertleşti. Bu
kıyılarda da denizcileri balık kemiği oklar la çıplak insanlar karşıladılar. Kıta üzerinde ilerledikçe
yeni yeni topluluklara rastlanıyordu. Bu kıyıları hepsi adeta doğal birer liman gibi girintili ve
çıkıntılı idiler. Portekizliler buralarda da işaretle alışverişler yaptılar.
9- Bu ülkede rastlanılan ilginç şeylerden biride beyaz tüylü canavarlar , 6 boynuzlu öküze
benzer hayvanlar ve dev yılanlardı. Bu yüzden dolayida denizciler kara içerisine giremediler ayrıca aşırı sıcaktan da bitkin düştüler.
Bu içerik internet kaynaklarından yararlanılarak sitemize eklenmiştir

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.