Menopoz dönemi her kadının bir gün karşılaşacağı ve bazı hastalıkların başlangıcı olarak adlandırılan bir dönemdir. Yumurtalıklardaki folikül miktarı azalır ve bunu sonucunda östrojen üretimi azalır. Bu süreç içerisinde giren kadınlarda zamanla östrojen üretimi tamamen kesişir ve yumurtalık olarak adlandırdığımız üreme sistemi çalışmaz hale gelir. Doğurganlık en aza düşer ve adet döngüsü olarak adlandırdığımız regl kesilir. Menopoza girme yaşı genelde 45 ila 50 yaş aralığında gerçekleşse de kimi kadında bu yaş biraz daha aşağıya düşebilmektedir.
Çarpıntı, uyumakta zorluk, terleme, uyku sürenizin en aza inmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Hayatınızın belli bir döneminde bazı menopoz belirtileri ile karşılaşırsınız. Korkmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Kas ve eklem ağrıları ile karşılaşabilirsiniz, halsizlik ciltte veya deride kuruluklar olabilir. Çabuk sinirlenme ve ani tepkiler verme durumu olağan bir durumdur. Bu tarz durumlar genel olarak menopoz başlangıcı olarak kabul edilir.
Menopoz Dönemleri
Dünya sağlık örgütü sınıflandırmasına göre menopoz üç adet döneme ayrılmaktadır. Premenopoz ilk belirtiden menopozun gerçekleşeceği güne kadar olan sürenin adıdır. Menopoz son adet kanının görülmesi olarak adlandırılan son regl kanamasıdır. Postmenopoz ise yaşlılık süresindeki 6 ila 8 yıllık süreyi içerisinde barındırır.
Menopoz Oluşum Süreçleri
- İlk olarak doğal menopoz görülür.
- Erken menopoz ise 45 yaşından daha az yaşa sahip olan insanlarda ortaya çıkar. Yapılan kürtajlar yaşanan düşükler erken menopoza girmenize sebep olabilen durumlardır.
- Cerrahi menopoz ise bazı durumlarda yapılan operasyonlar zamanından önce menopoza girmenize neden olabilir. Yumurtalıkların alınması durumunda adet gören bireyin âdeti kesilir. Ve doğurganlığını kaybeder.
Genetik faktörler de erken menopoza girme nedenlerinden bir tanesidir. Aile içerisinde bulunan kadınların aynı yaş grubu içerinde menopoza girebilirler. Psikolojik durum menopoza girme sebeplerinden bir diğeridir. Menopozun gelişini hızlandırmakla beraber erken yaşa çeker.
Sigara ve alkol kullanımı da bu kategoriye dâhildir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar diğer düzenli adet gören kadınlardan daha erken menopoza girer.
Menopoza Yakın Süreçteki Rahatsızlıklar
- Adet düzensizlikleri
- Ani sinirlenme durumu
- Depresif ruh hali durumu
- Yüz bölgesinde kızarma
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Sıcak basması durumunda ki terleme
- Unutkanlık ve dikkatsizlik
- Cinsel istekte azalma gibi rahatsızlıklar menopoz belirtileridir.
Menopozun Tedavisi Var mı?
Eğer hayat standartlarınızı ve kalitenizi düşürecek şekilde ağırsa genellikle hormon tedavisi 60 yaş altı bireylerde genelde işe yaramaktadır. Bu sayede sıcak basmaları, terlemeler, vajinal rahatsızlıklar ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklar kontrol altına alınıp tedavi edilebilir.
Menopoz esnasında beslenmenize ve hayat standartlarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Kilo alımı süreci menopozdan sonra istemsizce başlayacağı için her yaptığınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Gün içerisinde 20 ila 30 dakika arasında yapacağınız egzersiz, yürüyüş veya koşu sizleri daha canlı ve zinde tutacaktır.