Ders Programı Hazırlamada Temel İlkeler nelerdir, iyi bir ders programı nasıl hazırlanır

Ders Programı Hazırlamada Temel İlkeler.
Ders çalışma programlarında yapılan genel hata; öğrencinin, çeşitli yayınlardan veya okul/dershane rehberlik birimlerinden edindiği sabit programları uygulamak istemesidir. Bu tür basmakalıp programlar, öğrencinin öğrenme şekline, günlük yaşantı ve alışkanlıklarına uymadığından kısa süreli olarak denenir ve sonunda dayanılmaz hale gelip terk edilir. Nasıl ki, 36 beden elbise her bedene uymaz, öyle de her ders çalışma programı her öğrenciye uymaz; kimine bol gelir kimine ise dar.
Bu açıdan ele alırsak, her öğrenciyi kapsayan sabit bir program önermek hayalci bir yaklaşım olur.
Biz eğitimcilere düşen görev, öğrenciye ders çalışma programında hangi ilkelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatmaktır. Buna yönelik olarak, bir çalışma programında şunlara dikkat edilmelidir:
1- Öğrenci, mutlaka düzenli ve yeterli bir uyku düzeni kurmalıdır (bu konuyla ilgili oldukça fazla açıklama yaptığımız için bu konuyu detaylandırmayacağız). Uykudan çalınan zaman bir kazanç olarak görülmemelidir.
2- Programda, yemek yeme zamanları açıkça gösterilmeli(geçiştirilmemeli)dir.
3- Gerek okul gerekse dershane dersleri gününde tekrar edilmelidir.
4- Günlük öğrenilen konuya yönelik test çözülmeli, böylece öğrenilen konuyla ilgili kavrayış artırılmalıdır. Sık bir şekilde geriye dönmek çok anlamlı değildir. Geçmiş konularla ilgili soru çözümleri haftanın belirli bir gününde tekrar niteliğinde yapılmalıdır.
5- ‘ Dinlenmeyen çalışmıyordur.’ sözü, öğrenmede dinlenmenin haklı yerini belirtmektedir. Aralıksız çalışmaların öğrenci psikolojisini rahatlattığı söylenemediği gibi, bunun öğrenci psikolojisinde oldukça ağır sıkıntılar oluşturduğu bir gerçektir. Bundan dolayı öğrenci hazırladığı programında, çalışmaları arasında dinlenmeler göstermelidir. En azından haftada bir kez, sinema, tiyatro, futbol maçı yapmak/izlemek gibi aktivitelerde bulunmalı/katılmalıdır.
6- İmkan dahilinde öğrenciler ( mezun öğrenciler bunu daha kolay uygulayabilirler) her Pazar sınav saatinde bir deneme veya geçmiş yıllarda uygulanmış sınavlar çözerek gerçek sınavın psikolojisine kendilerini hazırlamalıdırlar.
7- Farklı dersleri aynı gün çalışacak öğrenciler, iki sözel nitelikli ders arasında bir sayısal nitelikli ders veya tersi iki sayısal nitelikli ders arasında bir sözel nitelikli ders çalışarak daha etkin bir öğrenme gerçekleştirebilirler.
8- Herhangi bir sebeple bir ders çalışılamamış ise, bu ders ilerdeki bir tarihte ele alınmalı ve alışkanlığa dönüşebilecek bir gevşekliğe izin verilmemelidir.
Yukarıda saydığımız ilkeler ışığında, çeşitli öğrenci tiplerine yönelik olarak ayrıca şunlar da önerilebilir.
A-Dershaneye Giden Okul Öğrencilerine Yönelik Olarak:
En çok zaman sıkıntısı çeken öğrenciler bu gruptandır. Okul ve dershane, haftanın bütün günlerini doldurmaktadır. Bu gruptaki öğrenciler, günlük tekrarlara en fazla önem vermesi gereken öğrencilerdir. Çünkü, zamanla unutulan bilgiler daha fazla çalışma gerektirmekte ve öğrenci bocalamaktadır.
Özellikle okul sınavlarının yoğun olduğu zamanlar, okul derslerine gününde çalışmayan öğrenciler dershaneden kopmakta ve ilerde bunu telafi etmekte zorlanmaktadırlar.
Bu yüzden, okul ve dershaneyi birlikte götüren öğrenciler, günlük tekrar çalışmalarını programlarında net ifade etmeli ve uygulamada dikkat etmelidirler.
B-Dershaneye Gitmeyen Okul Öğrencilerine Yönelik Olarak:
Bu gruptaki öğrenciler, sınava yönelik bir öğretici yardımı almadıkları için, sınav çalışmalarında çok zorlanırlar. Bu grup öğrenciler, okul derslerini günlük çalışmaya dikkat etmenin yanında, programlarına mutlaka sınava yönelik konu çalışmalarını da eklemelidirler. Konu çalışmalarında zorlandıkları ve anlamadıkları yerleri bir şekilde danışmalıdırlar. Eksik veya anlaşılmayan bilginin, sınavda ciddi sıkıntılar doğuracağı unutulmamalıdır.
C-Dershaneye Giden Mezun Öğrencilere Yönelik Olarak:
Mezun durumundaki öğrenciler, okul olmadığı için, zaman sıkıntısı çekmezler. Bu durumu bir üstünlük haline getirmeleri onların elindedir. Temel ilkelere dikkat etmek bu grup için yeterlidir. Her Pazar bir deneme sınavı çözmenin getireceği fayda uykuya feda edilmemelidir.
D-Dershaneye Gitmeyen Mezun Öğrencilere Yönelik Olarak:
Dershaneye gitmeyen okul öğrencilerinin sınavla ilgili çektiği sıkıntı bu grup için de geçerlidir. Bu gruptaki öğrenciler, günlük konu çalışma planı yapmak ve takıldıkları noktalarda bir şekilde yardımcı olacak öğreticiler bulmalıdırlar. Özellikle sayısal derslerin anlaşılmasında bu bir zorunluluktur. Bu gruptaki öğrenciler, eğer bir işyerinde çalışıyorlarsa akşamlarını, başka bir sorumlulukları yoksa günün tamamını planlayarak kullanmalıdırlar.
Kaynak: www.herdembilgi.blogcu.com izni ile alınmıştır

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.