Uzun dönemdir SEO dünyasında var olan ancak önemi yakın dönemde daha iyi anlaşılan bir kavram olan Canonical URL, adını rel=”canonical” etiketinden alan bir URL biçimidir. Farklı alan adlarında yer almakla birlikte birleştirme işlemlerinden sonra olası kopya içerik sorunlarını ortadan kaldırmak için bu etiket türünden faydalanılmaktadır.
Canonical URL Nedir?
Canonical URL’ler konusunda bugüne kadar çok farklı fikirler görmüş olabilirsiniz. URL yapıları tartışıldığı zaman bunlar konusunda sürekli bir şeyler söylenmektedir. Canonical URL fikrini geliştirmek için SEO alanından epey yararlanılmıştır. SEO bakış açısıyla canonical URL’nin tanımı şu şekildedir:
URL yapıları arasında önemli bir yere sahip olan canonical URL, arama motorları tarafından otoriter görünmesi istenen ve böylece kullanıcılar tarafından görülmesi amaçlanan SEO dostu URL yapısıdır. Sıklıkla ana sayfayı tek bir formda tanımlayabilmek için başvurulan bu URL yapısı, aşağıda yer verilen örnekte görülen linklerin tamamının aslında ay web sayfası olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır:
- ornek.com
- com
- https://www.ornek.com
- ornek.com/index.html
- com/home.asp
Hepsi birbirinden farklı olan bu URL’lerin arama motoru botları açısından farklı sorunlar teşkil edebilmesi nedeniyle ortaya ‘’canonicalleştirme’’ fikri çıkmış bulunmakta, bu sistem sayesinde birden fazla URL seçeneği içerisinden en ideal olanı seçmek mümkün olmaktadır.
Hassasiyetle yapılması gereken canonicalleştirme işleminde yanlışlık halinde URL seçimi hatalı olabilmekte, belirli bir ürünü aramasına karşın her defasında farklı bir sayfa ile karşılaşan kullanıcının deneyimi ve buna bağlı olarak site sahiplerinin kopya içerik sorunu yaşaması, bu olası hataya verilebilecek örneklerden biridir. Yine yanlışlık halinde dahili veya harici link sorunlarının yaşanması da söz konusu olabilmektedir.
Bahsedilen olumsuzlukları önlemek için tüm varyasyonların canonical URL’ye yönlendirilmesi veya yine canonical URL’ler aracılığıyla kullanıcılara birincil sayfanın hangisi olduğunu aktarmak gerekmekte, bütün önemli arama motorları tarafından kabul edildiği için canonical etiketini doğru şekilde kullanmak amacıyla uzman hizmeti almanız önerilmektedir.
Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?
Bahsedilen etiket, sayfanın HTML kodlarının en üst kısmında konumlanmakta, yani başlık etiketi, meta açıklama ve robot etiketleriyle aynı yerde bulunmaktadır. Bahsedilmiş olan www.ornek.com sitesinin baz alınması halinde kullanılacak örnek etiket yapısı şu şekilde olacaktır:
<link rel=”canonical” href=”http://www.ornek.com/“/>
Canonicalleştirme işleminin yapılacağı tüm sayfaların URL yapısına yerleştirilmesi gereken bu etiket için öncelikle içeriklere bir canonical URL belirlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Canonical URL’nin manuel olarak belirlenmemesi halinde Google otomatik olarak optimum düzeyde URL belirlemesi yapmaya çalışmakta, bu URL ve alan adı belirleme işlemi içinse farklı yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Tercih konusu URL’yi tespit etmek için rel=”canonical” link elementini kullanmak
- Tercih edilen alan adı için Google Search Console’u sorgulamak
- Site haritası içerisinde tercih edilen URL yapılarını görüntülemek
- Canonical olmayan URL’leri 301 yönlendirmeleri ile devre dışı bırakmak
- Dinamik parametreleri kullanmak
Aynı sayfa için farklı sayfaları canonical URL yapıları belirlemenin önemli bir hata olacağını unutmamak, yine canonicalleştirme sürecinde robots.txt dosyasını da kullanmamaya dikkat etmek ve canonical linklerde HTTP yerine HTTPS’i seçmek gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca canonical kavramının ‘’alakalı, ilişkili’’ anlamlarına geldiğini göz önünde bulundurmalı ve bu işlemin amacının en basit versiyona indirgeme amaçlı olduğunu unutmamalısınız. Bu doğrultuda düşünerek canonical URL belirlemelerinde en önemli ve en basit görünümlü seçeneği tercih etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.