Son zamanlarda gündemde çok fazla kişinin kullandığı, dünya çapında en büyük mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ın kullanıcılarına birtakım uyarılarda bulundu. Bu uyarıda WhatsApp, yeni sözleşmesinde gizlilik yönünden uyguladığı yenilikler ve kişilerin verilerini kaydedeceğini doğrudan belirterek, bu duruma uymayan kişiler için 8 Şubat 2020 tarihinden sonra bu uygulamanın aktif olmayacağını bildirdi. Bu açıklamadan sonra kişiler de farklı seçeneklere yönelerek bir seçim yapmak istiyorlar.
WhatsApp’ın bu kararından sonra diğer alternatiflere yönelmek isteyen kullanıcılar diğer uygulamaların arasından en iyi olanı bulup, onunla devam etmek istiyorlar. Bu uygulamalar arasında bulunan Bip ve Telegram kullanıcıların en çok tercih ettiği uygulamalar arasındadır. Bip ile Telegram uygulamalarından hangisi daha güvenli konusunda kullanıcıların bu açıklamaları göz önünde bulundurarak bir seçim yapmaları gerekir.
Telegram Tercih Eden Kullanıcı Sayısı Fazla Ama Güvenliği Az
WhatsApp’ın bildirdiği sözleşmeyi onaylamayan kullanıcılar Telegram uygulamasını tercih ederek, bu şekilde devam etmek istiyorlar. Telegram’ a katılan kişilerle arkadaş olanlar bu uygulamaya geçtiğinde telefonlarına mesaj gelir. Kişinin katıldığını haber veren Telegram, güvenlik bakımından kullanıcılara çok faydalı olamıyor. Kişilere çok farklı korumalar vadetse de uçtan uca şifreleme özelliğinin Telegram uygulamasında kapalı olduğu bilinmektedir.
Bir başka konu da gizli sohbet özelliğini yani şifrelemeyi başlatmak için kişi, sohbet etmek istediği kişinin profiline girmesi gerek ve orada bulunan gizli sohbet başlat simgesini seçmek zorundadır. Bu anlamda uygulama çok zaman kaybettiren bir işlem ile pratiklikten uzak kalmıştır.
Kısacası kişilerin telefonundaki mesajlar şifreleniyor ve bu mesajlar sunucuya aktarılıyor. Sunucuda tekrar şifrelendikten sonra yine kullanıcıya gönderiliyor. Uygulama bu şifreleme anahtarlara kolaylıkla erişebildiği için direk kişilerin mesajlarına da ulaşabilir. Bip ile Telegram uygulamalarından hangisi daha güvenli konusu ile kullanıcılar seçim yapmakta zorlanmadan bu konu hakkında bir karara varacaklardır.
Bip Uygulaması İçeriği Hakkında Genel Bilgiler
Bip uygulaması Turkcell tarafından 2013 tarihinde ilk kez yayınlanmış ve ilk çıktığı zaman çok fazla talep görmüş bir uygulama olmuştu. Kullanıcıların ortak düşüncülerinden biri mutlaka kullandığı uygulamanın ne kadar güvenli olduğu konusudur. Bu anlamda kullanıcılarına güven vermiş olan WhatsApp, uçtan uca şifrelemeler ile kişilerin mesajlarının görünmemesini sağlamıştır.
Bip uygulamasında halen uçtan uca şifreleme konusunda bir bilinmezlik mevcuttur. Bip uygulamasının gizlilik politikası incelendiğinde kullanım verileri, iletişim bilgileri, kimlik bilgileri, ödeme verileri, konum verileri, iletişim verileri, cihaz verileri, yedekleme verileri ve rehberin toplandığı görülmektedir. Ortak ve danışmanlar ve hizmet sağlayıcılar ile gönderim yapabileceğini açıklayan Turkcell, veri bilgilerin saklanması konusunda bir açıklamada da bulundu. Yaptığı açıklamada ‘Lıfecell, toplamış olduğu kişilere ait verileri Avrupa Birliği haricindeki ülkeler içerisinde bulunmak üzere kişinin olduğu yargı alanı haricindeki ülkelere gönderebilir ve bu ülkeler de gizleyebilir’.
Bip ile Telegram uygulamalarından hangisi daha güvenli açıklamalarından sonra kişiler hangi uygulamayı seçmeleri gerektiğine dair karar vermekte kolaylık yaşayacaklardır. Sonuç olarak kesinlikle kullanıcıya tam güven veren bir uygulama bulunmamaktadır. Ancak kişiler seçim yaparken tam anlamıyla açık kaynaklı kodlu uygulamalar tercih etmelilerdir.