ASP.NET 2.0 Master Pages

Gelişmiş bir web portalı ya da herhangi bir web uygulaması geliştirdiğimizi düşünelim. Hazırladığımız ekranlar genellikle bir ana tasarım şablonu ve bu şablonun belli kısımları içerisinde değişen içerik bölümleriden oluşacaktır. Bu noktada en önce yapmamız gereken; ana şablonumuzun tasarımını yapmak ve daha sonrada içeriğin geleceği kısımları ASP.NET kodlarımızla programlamak. Bu şekilde hazırladığımız ekranlar eğer büyük bir web projesinden bahsediyorsak belki yüzlerce alt ekrandan oluşacaktır. İşte tam bu esnada önemli bir problemle yüzyüze geldiğimizin farkına varırız. Eğer ana şablonumuzda sonradan bir değişiklik yapmamız gerkirse ne olacak??? Bu değişikliği tüm alt ekranlara yansıtmak için yapmamız gereken, tabiki tek tek yüzlerce ekranı açarak aynı değişikliği hepsinde yapmak ve bu ekranları kaydederek kapatmak olmayacaktır.
ASP.NET 2.0 getirdiği master sayfalar kavramı ile, bu konuda çok daha az kod yazarak çok daha hızlı uygulama geliştirmek konusunda en büyük yardımcımız halini alıyor. Gelin şimdi hepbirlikte bu problemle başa çıkabilmek için elimize daha önce ne gibi silahlar bulunduğunu inceleyelim ve ASP.NET 2.0’ın nasıl yepyeni bir modelle karşımıza çıktığını görelim.
ASP.NET 1.x Kullanıcı Kontrolleri
ASP.NET 1.0 ve 1.1 sürümlerinde uygulama kodunu tek bir noktadan yönetebilmemiz için user control adı verilen bir yapıya sahipdik. Bu yapı ile, tüm sayfalarda kullanılacak ortak şablon bir kere hazırlıyor ve tüm sayfalara sadece bu kulalnıcıkontrol eklenerek altsayfalar oluşturuluyor. Fakat bu yapı ile ana tasarım şablonunu oluşturarak tüm alt ekranların aynı şablondan çoğaltılması gibi birşey mümkün değil malesef. Ana şablon salt HTML ile yazılıp sayfada kullanılacak yatay – dikey menüler, sabit ya da değişken veriler ve ya logo, banner gibi grafiksel görüntüler user control haline getirilip her bir alt ekrana eklenerek içerik sayfaları oluşturulabiliyor. Fakat bu yapının tam olarak işimize yaraması, çözmeye çalştığımız probleme çare olması mümkün değil. Çünkü user control içerisinde tutulan ana tasarım şablonu değil sadece tüm ekranlarda kullanılacak statik yada dinamik veri gruplarıdır.
Her ne kadar işimizi tam olarak görmese de ASP.NET 1.x ile uygulama geliştirirken, hepimiz bu kullanıcı kontrolü yönetimden sıkca faydalandık.
Kaynak:

Önceki İçerikWeb RichTextBox
Sonraki İçerikASP.NET'e Giriş
PAYLAŞ
CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.