Normal ve sağlıklı olan beslenme şeklinde protein, karbonhidrat ve yağ kaynakları dengeli bir biçimde ve belirli oranlarda vücuda alınır. Ketojenik beslenmenin normal beslenme düzeninden belirli farkları bulunur. Peki ketojenik beslenme nedir nasıl olur? Ketojenik beslenme, karbonhidrat ve protein kaynaklarından kısıtlı olan ve yağ içeriğinin oldukça yüksek olduğu bir beslenme şeklidir. Diyetin büyük çoğunluğu yağ içeriğine sahip krema, mayonez, tereyağı, kaymak gibi besinlerden sağlanır.
Ketojenik Beslenme Kimlere Uygulanır? Ne İçin Uygulanır?
Ketojenik beslenme, Epilepsi hastalarının nöbetlerinin sıklaştığı zamanda uygulanır. epilepsi nöbetlerinin azalmasında etkili olduğunu biliniyor. Epilepsi hastalarının haricinde buna ek olarak Parkinson hastalarında, Alzheimer hastalarında, otizimde ve bazı mitokondriyal hastalıklarda da ketojenik beslenme tercih edilir.
Ketojenik beslenme günümüzde ise daha çok zayıflamak için tercih ediliyor. Halk arasında ketojenik diyet olarak da biliniyor. Popülerliğinin artması ile birlikte zayıflama üzerine etkilerinin neler olduğuna dair merak konusu olmaya başladı. Zayıflama için tercih edilen ketojenik beslenme nedir? Zayıflamada ketojenik beslenmenin temel amacı nedir? Gibi sorulara cevap arandı. Buradaki temel amaca bakıldığında; düşük karbonhidrat alımı ile vücut ketozis moduna geçior ve depolarda yer alan yağlar bu sayede yıkıma başlıyor. Yağların yakılması ile birlikte kilo verme sürecinde yardımcı oluyor.
Ketojenik Beslenmenin Sağlığa Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Ketojenik beslenmenin sağlığa faydaları;
- Epilepsi, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklardaki rolü yadsınamaz bir gerçektir. Hastalıkların iyileşmesinde veya belirtilerinin azalması yardımcı olmaktadır.
- Vücutta depo yağlarının kullanımını sağlayarak kilo vermede kolaylık sağlar.
- Kan şekerini dengeler.
- Akne ve sivilcenin azalmasına yardımcı olur.
Ketojenik beslenmenin sağlığa zararları;
- Yüksek yağ içeriğine sahip beslenme biçimi ile birlikte vücutta keton cisimcikleri artmaya ve ketozis oluşmasına ortam hazırlar.
- Yüksek yağlı beslenme ile kanda kolestrol seviyele. ri artmaya başlar. Buna bağlı olarak kalp- damar hastalıklarının oluşmasına neden olabilir
- Lifli gıdaların az tüketilmesine bağlı olarak başta kabızlık olmak üzere bağırsak hastalıkları oluşabilir.
- Ketojenik beslenme ile birlikte kalori alımı azalacağı için açlık gibi durumlar oluşabilir. Metabolizma bu yeni düzene alışmak için yavaşlamaya ve kilo kontrolü noktasında sorunlar oluşmaya başlayabilir.
Ketojenik Beslenmede Tercih Edilen Besinler
- Kırmızı et, kümes hayvanları ( kanatlı) eti, balıketi, yumurta
- Tam yağlı peynir, kaymak, kaşar peyniri, tereyağı
- Avokado
- Fındık, fıstık, ceviz, badem, kaju gibi yağlı kuruyemişler
- Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, susam yağı
- Yeşil yapraklı sebzelerden pazı, ıspanak, lahana vs.
Ketojenik Beslenmede Tercih Edilmeyen Besinler
- Tahıl ürünleri ( buğday, pirinç, yulaf, arpa, çavdar vs.)
- Baklagiller ( nohut, fasulye )
- Kök sebzeler ve bazı sebzeler ( patates, bezelye, mısır)
- Şeker ve basit şeker içeren gıdalar (bal, pekmez, reçel vs.)
- Yüksek karbonhidratlı meyveler( muz, elma ) ve kurutulmuş meyveler
- Alkol