Volkswagen o araçları geri çağırdı
Toyota, Ford ve Honda’dan sonra Alman otomobil üreticisi Volkswagen da bazı araçlarını geri çağırma kararı aldı.
Dünya otomobil devleri kelimenin tam anlamıyla tek tek dökülüyor.
Volkswagen, Brezilya’da 193 bin 620 aracını tekerleklerinde problem olduğu gerekçesiyle geri çağıracağını açıkladı.
Şirketin internet sitesinde yer alan açıklamada, problemin arka tekerleklerin yeterince yağlanmamasından kaynaklandığı belirtildi.
Bu eksikliğin araçlarda gürültüye neden olduğu kaydedilen açıklamada, bu şekilde kullanılmaya devam edilmesi durumunda tekerlekleri bloke edebileceği hatta kopabileceği yönünde kullanıcıları uyardı.
Geri çağırmaların 2009 yılı Temmuz ayından önce şirketin Brezilya’daki fabrikasında üretilen Novo Gol ve Voyage model araçları kapsadığı ifade edildi.
Şirket, geri çağırma kararının önleyici tedbir amacıyla alındığını belirtti.
GERİ ÇAĞIRMA REKORU TOYOTA’NIN
En çok geri çağırma Toyotalarda yaşandı. Japon otomobil devi 4 ayda 8 milyon aracını gaz pedalındaki sorun yüzünden geri çağırdı.
Şirket geçen yıl Ağustos ayında da Çin’de, elektrikli cam anahtarlarındaki arıza nedeniyle 690 bin aracı geri çağırmıştı.
Yöneticilerin çıkıp özür dilemesi şirketi kurtarmadı. Sanayi analistleri, Toyota’nın, geri çağırmaları ve beklenmeyen bir kararla ABD’de en fazla satan bazı modellerin üretim ve satışının durdurmasının, pazar kaybına yol açabileceğini düşünüyor. Analistler, Toyota’nın pazar payının, 2006 yılından bu yana en düşük seviyeye gerileyeceğini öngörüyor.
ABD’nin otomobil araştırma sitesi Edmunds.com’un aylık raporuna göre, Toyota’nın ABD pazarındaki payı, ocak ayında yüzde 14,7’ye düşecek görünüyor. Bu seviye, Mart 2006’dan bu yana firmanın en düşük pazar payını gösteriyor.
FORD’UN HİBRİT MODELLERİNDE SORUN
Amerikan otomobil üreticisi Ford da Toyota’nın ardından hibrid araçlarında bir fren sorunu saptandığını açıkladı.
Ford’un internetteki sitesinden yapılan açıklamada, bazı sürücülerden fren sistemiyle ilgili şikayet alındığı, araçlarda fren kapasitesinin bir sorun olmadığını bununla birlikte sürücülerin frenlerinin boşaldığı hissine kapılabilecekleri belirtildi.
Bu sorunun Fusion ve Milan model hibrid araçlarda saptandığı belirtilen açıklamada, ”Açık olalım: her ne kadar sürücüler bir uyarı sinyali duysalar ya da göstergeler yansa da Fusion ve Milan’ların fren sistemi konvansiyonel frenle ve ABS kapasitesini korumaktadır” ifadesine yer verildi ve müşterilere ücretsiz olarak gereken yardımın sağlanacağı vurgulandı.
Bir tüketici haklarını koruma derneği ise mühendislerinden birinin bir Ford hibrid araçta fren pedalının durmadan önce olması gerektiğinden daha fazla içeri girdiğini ve aracın da zor yavaşladığını şaşırarak saptadığını duyurdu.
Ford’dan yapılan bu açıklama, Japon otomobil üreticisi Toyota’nın 8 milyon aracı geri çekme kararı aldığı ve dün de hibrid Prius modelinin fren sisteminde sorun olduğunu duyurduğu zamana rastlıyor.
HONDA’NIN AIRBAG SORUNU
Japon otomobil üreticisi Honda, dünya genelinde 437 bin 763 aracını airbaglerinde problem olduğu gerekçesiyle geri çağıracağını açıkladı.
Şirketten yapılan açıklamada, araçlardaki hava yastığının patlama riski bulunduğu, yolcu bölümüne tehlikeli metal bir parça fırlattığı ve yaralanmalara neden olabileceği gerekçesiyle araçları geri çağırma kararı aldıkları belirtildi.
Açıklamada, 2000-2001 yıllarında üretilen araçları kapsadığı kaydedilerek, Accord, Civic, TL, CR-V ve Odyssey modellerinin ABD ve Kanada’dan, Pilot ve CL modellerinin yalnızca ABD’den, Inspire, Saber ve Lagreat’in ise Japonya’dan geri çağırılacağı ifade edildi.
ABD’de 378 bin 758, Kanada’da 41 bin 685, Meksika’da 9 bin 227 ile Japonya dahil diğer ülkelerden ise 4 bin 042 aracın geri çağrılacağı kaydedildi.
Honda Finans Müdürü Yoichi Hojo yaptığı açıklamada, geri çağırmaların şirkete 223-335 milyon dolara mal olacağını söyledi.Açıklamada, iki hafta içinde ikinci kez araçlarını geri çağırma kararı alan şirketin bu yeni önlemleri şirket içi incelemelerde belirlenen sorun nedeniyle aldığı bildirildi.
Biri ölümlü olmak üzere yaklaşık 12 kaza bildirdiği ifade edilen açıklamada, geçen yıl yaz aylarından bu yana yeni bir kaza olayının bildirilmediği belirtildi.
Açıklamada, dünya genelinde toplam 514 bin 355 aracın 2008 Kasım ve 2009 Temmuz döneminde aynı problemler gerekçe gösterilerek geri çağrıldığı hatırlatıldı.Şirketin 29 Ocakta yaptığı açıklamada ise, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da satılan Honda’nın Fit ve Jazz modellerinin geri çağrıldığını belirtmiş, karardan İngiltere’de 171 bin 372, ABD’de ise 140 bin aracın etkileneceği ifade edilmişti.
Açıklamada, geri çağırma kararının araç pencerelerinin açma ve kapama sisteminde oluşan hata nedeniyle alındığı bildirilmişti.
İngiliz The Times gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde ise bu teknik hatanın Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir çocuğun ölümüne neden olduğu belirtilmişti.
Kaynak: www.internethaber.com