Kredi borcu yüzünden emekli maaşlarına haciz geliyordu ama artık bu uygulama kalkacak. Emeklilerin yapması gereken ise şöyle:
Emekli maaşına artık kredi borcu yüzünden haciz konulamıyor. Fakat, haczi kaldırmak için itiraz etmek gerekiyor.
Emekli maaşlarına haciz konulmaması yönündeki yasal düzenlemelere karşın pek çok emekli, bu düzenlemeden haberdar olmadığından icra ve haciz kıskacıyla boğuşuyor. Maaşlarına haciz geldiğinde icra hakimliğine giderek karar aldıran az sayıdaki emekli maaşını hacizden kurtarırken, Türkiye genelinde maaşına haciz gelen SSK emeklisinin sayısı 80 bini buldu.
Benzer durum memur emeklileri için de geçerli. Hükümet, geçtiğimiz yıl, kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırırken, kredi borçları nedeniyle emekli maaşlarına haciz getirilmesini önlemek amacıyla bir düzenleme yapmış ve Meclis’ten buna ilişkin yasa çıkmıştı. Ancak, çıkan yasaya rağmen hem SSK, hem de Emekli Sandığı’na bağlı emeklilerin maaşlarına haciz konulmaya devam edildiği ortaya çıktı. Üstelik, 2002 yılından bu yana maaşına haciz gelen emeklilerin sayısında önemli bir artış yaşandı. 2002’de, 2 binin altında SSK emeklisinin maaşına haciz gelirken, 2010 yılında, maaşı hacizli SSK emeklisinin sayısı 80 bine dayandı.
Bazı emeklilerin, evlerine haciz gelmemesi için özellikle ‘maaşlarını’ teminat olarak gösterdiği belirtilirken, en çok haciz getiren borçları, ‘kredi kartı, araç ve ev kredisi’ oluşturuyor. Emekli Sandığı’ndan emekli olanların maaşlarına da haciz geldiği, kurumun bu yönde bir veri tutmaması nedeniyle kaç emeklinin maaşında haciz olduğuna yönelik bir istatistik bulunmadığı öğrenildi. Ancak, memur emeklilerindeki hacizli sayısının da SSK emeklilerindeki ile paralellik gösterdiği ifade edildi.
KURTULMAK İÇİN İZLENECEK YOL
Türkiye’de 5 milyonu SSK, yaklaşık 3 milyonu da Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a bağlı olmak üzere toplam 8 milyon dolayında emekli bulunuyor. Meclis’ten çıkan 5510 sayılı yasanın 93. maddesi uyarınca emeklilerin maaşlarına haciz konulamıyor. Maaşlarına haciz konmasını istemeyen emeklilerin, yasayı dayanak göstererek, ‘İcra Hakimliği’ne başvurup, karar aldırmaları gerekiyor. İcra Hakimliği’nden aldığı kararı icra dairesine götürüp ‘muvafakat etmiyorum’ diye beyanda bulunması gerekiyor. İcra dairesinden aldığı ‘muvafakat’ belgesini SSK’ya götürerek maaşına gelen hacizi kaldırtabiliyor
Kaynak: www.internethaber.com