Normalin dışında kıllanma hemen her dönemde önemli sorun oldu.İşte çözüm yllları hakkında bilmek istedikleriniz…
Sümerler cımbız, Eski Mısırlılar ustura ve balmumunu tercih ederken, Araplar bu iş için ipten yararlandı. İnsanoğlunun asırlardır farklı yöntemlerle çare aradığı istenmeyen tüyler günümüzde ise son derece modern yöntemlerle yok ediliyor. Kuşkusuz bu yöntemlerin en etkilisi epilasyon. Medical Park Fatih Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Gündüz, kılların kökü ile birlikte yok edilmesine dayanan lazer epilasyon yöntemiyle ilgili bilgi verdi.
Kaç çeşit lazer yöntemi var?
Epilasyon yöntemleri geçici ve kalıcı olarak iki grupta değerlendirilir. Kalıcı kıl kaybına neden olan; günümüzde oldukça popüler, güvenilir ve kullanımı hem uygulayan hem de uygulanan açısından oldukça konforlu bir yöntem olan lazer sistemleridir.
Bu yöntemde ışık enerjisi kullanılarak kıl kökü yıkımı gerçekleştiriliyor. Burada hedef kıl kökü olduğu için yan etki riski çok azdır.
Doktor kontrolü şart mı?
Lazer epilasyona başlamadan önce; kişinin deri tipi, kıl rengi, kıl tipi, kıl yoğunluğu, kıl kalınlığı, hangi bölgeye uygulama yapılacağı ve kişinin hormonal probleminin varlığı değerlendirilmelidir. Bunlar kişinin beklentilerine ne düzeyde cevap verebileceğimiz konusunda bize fikir verir. Uygulama öncesi iyi bir muayene ve öykü alınması gelişebilecek yan etkiler açısından önemlidir.
Kaç yaşından itibaren uygulanır?
15 – 16 yaşından itibaren (ergenliğe geçiş) uygulanabilir.
Lazer kanser yapar mı?
Lazer sistemleri tıpta 40 yıldır kullanılıyor. İlk kez göz alanında uygulandı ve şu anda birçok alanda güvenle bu teknolojiden yararlanılıyor. Lazerin kanser ya da başka bir hastalığa neden olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı.
SEANSLAR HANGİ SIKLIKTA YAPILIR?
– İşlem öncesi kıl köklerinin aynı yaşta olması için en az üç hafta kıllar köküyle alınmamalı.
– Epilasyon öncesi hassas bölgelere ağrıyı azaltıcı kremler sürülebilir.
– Seanslar bir – üç ay aralarla yapılır. Bu süre yüzde kısa, bacaklarda ise uzundur.
– Lazer epilasyonun başarısı, uygulama bölgesi ve uygulama yapılan cihaza göre değişir. Örneğin, alt bacak, koltuk altı, genital bölge ve kollarda başarı daha fazla iken yüz, göğüs arası ve göğüs ucu gibi bölgelerde iyi sonuç almak için daha çok uygulama yapmak gerekebilir.
-İşlem sırasında hasarlanan kıllar 10-15 gün içinde dökülür.
– İşlem sonrası kızarıklık ve kabarıklık gelişebilir. Ancak bu belirtiler çoğu kez birkaç saatte geçer.
– İçi su dolu kabarcık olmamışsa makyaj yapılabilir. Kabarcık varlığında pansuman yapılmalıdır.
– Lazer işlemi mutlaka bir doktor gözetiminde yaptırılmalı.
Kaynak: www.milliyet.com.tr