Akçakoca, Orta Anadolu’nun denize en kisa yoldan açilan kapisi, Düzce’nin deniz kiyisi, Ankaralilarin yillar önce ilk kesfettigi tatil yerlerinden, Karadeniz’in dogal yapisi ile ilgi çeken sirin ilçesi.
Denizi, kumu, gün batimi, sivil mimarisi, dag çilegi ve findiklari ile hafizalarda iz birakan Akçakoca, kilometrelerce uzanan plajlari, yemyesil bitki dokusu, tarihi kalesi, magaralari, selaleleri yaylalari, güler yüzlü insanlari, yöresel agiz tatlari ile hayranlik uyandiriyor.
Akçakoca, Düzce’ye 37 km.lik asfalt yol ile bagli. Yemyesil tepeler arasinda genis ve ferah bir güzergâh olan yolun, turizm mevsiminde artan trafigine yüklü kamyon trafigi de ilave olunca, rampalari çikmakta zorlanan kamyonlar, kendilerini sollamak için bekleyen araçlarin arkalarinda birikmelere neden oluyorlar.
Özellikle rampalarda yeni serit ilaveleri yapilmasi gerekiyor ve konuyla ilgili alt yapi çalismalari hizla devam ediyor. Akçakoca’nin, kent girisini animsatan yolu, tatil merkezine yakisan güzellikte. 1950–55 yillarinda tatil merkezi olma özelligini öne çikarmaya baslayan ilçeye bu yol insa edilmis.
Sahil yogunluk nedeniyle yaz aylarinda trafige kapatiliyor. Çevre ilçelere, mesire yerlerine asfalt yollarla baglaniyor. Araç kullananlar yayla yollarinda bulunan virajlari kapali dönmeye, pat pat araçlarina dikkat etmeliler.
Ilçe merkezinde sizi, modern bir cami karsiliyor. Görkemli yapi, çevresi alisveris merkezi olarak ilçenin odak noktasi olurken çevre düzenlemesi, yesil saha ve park alanlari dikkat çekiyor.
Son yillarda yapilmis olan saat kulesi ve onu ayni meydanda oturup rahatça seyretme dinlenme imkâni sunan araba tekerlekli estetik banklar göz oksuyor.
Meydandan sahil boyunca ilerliyor, kâh kagni arabasi tekerlekli banklarda oturup balikçi barinagini seyrediyor, kâh dalgakiran üzerinde gezintiye çikarak
Akçakoca’yi bir de denizden seyredebiliyorsunuz. www.teknolojiweb.net
Etrafina açilan renk ahenk güneslikler altinda Karadeniz’in sahil kesimini zevkle seyredip, serinleticilerini veya çaylarini yudumlayanlar farkli bir yörede olduklarini hissediyorlar. Ilçede Osmangazi, Konuralp Bey, Akçakoca Bey heykelleri disinda çesitli simgesel anitlar, çiçek havuzlari ve kent mobilyalari görülüyor.
Testilerden yapilmis bir kompleks, çiçekler arasinda çesitli aslan, tavsan gibi hayvan figürleri, findik heykelleri, köylerde, kirsal alanlarda kullanilan çesitli tarim araçlari, arabalar, balkon tirabzanlari, süslü köprücükler dikkat çekiyor.
Ceneviz kalesi : Kalenin batisi ve dogusunda bulunan plajlar ve kale etrafinda bulunan çay bahçesi sayesinde kale hiç yalnizlik çekmiyor. Konumu itibariyle yil boyunca ziyaretçi akinina ugrayan kale moloz taslarla bir burun üzerine insa edilmis.
Kesin kanit olmamakla beraber Cenevizliler tarafindan yapildigi söylenen kale günümüzde mesire yeri olarak kullaniliyor. Gerçekte Selçuklulardan kalma olan kale, Osmanlilar tarafindan onarilmis, Cenevizlilere karsi kullanilmis diyenler de bulunuyor.
Giris kapisi yaninda bir kulesi olup, deniz tarafinda duvarlari yikilmis olan kale içinde bir su sarnici yer aliyor.
Her yil Temmuz’un 3. haftasinda, 25.000 nüfuslu Akçakoca 100 bin kisiye ev sahipligi yapiyor. Bu yogunlugun nedeni Akçakoca Kültür Turizm ve Findik Festivali. Turizmin gelismesinde tanitimin önemini kavramis olan
Akçakocalilar, 1995 yilindan bu yana Akçakoca Belediyesi’nin öncülügünde “Kültür Turizm ve Findik Festivali”ni düzenliyorlar. Bir hafta boyunca Akçakoca, festival kenti oluyor.
Festival kapsaminda, senlikler, el sanatlari sergileri, müzik ve folklor gösterileri, seminerler, siir dinletileri, konferanslar, fotograf sergileri ve yarismalari bir hafta sürüyor. Ee, festival olur da güzellik yarismasi olmaz mi? Elbette her yil yapilan festivalde Findik Güzeli Yarismasi’na da büyük ilgili oluyor.
Akçakocalilar sokak hayvanlarinin saglik kontrolünü çagdas yöntemlerle sürdürüyor.
Birçok beldede basibos gezen hayvanlarin, halkin sagligini tehdit etmesini önlemek için bugün hala çagdisi itlaf yöntemleri uygulanirken, sokak hayvanlarina sahip çikan Akçakocalilar basibos gezen yaklasik 250 kedi ve köpegi her yil kuduz asisi yaparak, insan ve hayvan sagligi için önemli ve çagdas bir yöntemi tercih ediyorlar.
Bu içerik internet kaynaklarından yararlanılarak sitemize eklenmiştir
Ekleyen: Berke