İĞNEADA – Gerçek bir cennet

Igneada Kirklareli vilayetinde Karadeniz kiyisindaki en güzel sahillerden ve dogaörtülerinden birine sahip bir beldemiz. Su ana kadar hakettigi yeri bulamamis. Gayemiz insanlara bu harika beldeyi tanitmaktir.
Yedigöller Milli Parki’ni kiskandiracak güzellikteki Istranca Ormanlari içinden geçilerek ulasilan Igneada 20 kilometreyi bulan genis kumsali ile insani büyülüyor.
Haziran – Eylül aylari yaz sezonu yasayan Igneada’ya çevre ilçe ve kentlerden akin edenler essiz kumsalin ve temiz denizin tadini çikariyorlar. Yilin diger aylarinda kumsal oto ve moto kroscularin gözdesi.
Içecek kadar temiz bir denize sahip sahili el degmemis, yagmaya ugramamis. Bu nedenle de dogal güzelligi essiz. Igneada tipik Karadeniz sahillerinin aksine yaz aylarinda sakin ve dalgasiz bir dogal liman. Kuzey rüzgarlarina kapali. Denizin 150 metresinin sig olusu ise bir baska avantaj. Üçüncü jeolojik zamanin sonlari ile dördüncü zamanin baslarinda çevredeki daglardan nehirler araciligi ile gelen alüvyonlarin Rapana sirti arasi ile Limanköy platosu önündeki körfezi doldurmasi ile bölgede birçok göl olusmus. Sazliklarla kapli göller kuslar için de tam bir cennet. Daglardan gelen sularla beslenen lagün gölleri kis aylarinda sularinin bir kismini Karadeniz’e bosaltiyorlar. Erikli Gölü çevresi dogal SIT alani ilan edilmis. Mert Gölü kiyilarinda ise bazi yapilara rastlaniyor. Dibi bataklik olan gölün asil zenginligi baliktan ziyade sazliklari. Sazlar kis aylarinda kesilip Hollanda’ya ihraç ediliyor.
Bu arada Hamam ve Pedina göllerinden bahsetmek gerek. Bu göllerin ziyaretçileri Bulgaristan, Rusya ve Tuna Nehri deltasindan gelen ördek, kugu ve diger kus türleri. Yildiz Daglari’nin sik ve gür ormanlarla kapli olmasi geyik, karaca, domuz, tavsan, tilki sansar gibi hayvanlarin yasamasina uygun bir ortam sagliyor. Avcilar için de gözde bir mekan oluyor.
Alamana adi verilen büyük balikçi tekneleri ile açik denizden yakalanan kalkan baliginin yani sira eylülde lüfer, palamut bollugu yasaniyor. Orman içinde alabalik yemek ise ayri bir güzellik.
Batakliklarda olusan Longoz Ormani, çok nemli, balçik alanlarda yetisen alüvyal orman türünün çok özgün bir örnegi, bu nedenle de koruma altina alinmis durumda.
Deniz fenerinin bulundugu sarp kayaliklar da ziyaretçileri baska bir aleme sürüklüyor.
Metin Kaynak : TATIL DÜNYASI
Bu içerik internet kaynaklarından yararlanılarak sitemize eklenmiştir
Ekleyen: Berke

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.